facebook instagram
-- Contact -- Blog -- Over ons

De isolatie van rieten  daken draagt bij aan een besparing op de energiekosten, maar voegt bovendien aanvullend wooncomfort toe. U kunt uw rieten dak op een aantal verschillende manieren isoleren.

Kies bijvoorbeeld voor een gesloten constructie, waarmee u de isolatiewaarde (RC) behoorlijk kunt verhogen. Dit biedt bovendien bouwtechnisch een aantal voordelen, waardoor u een flinke besparing combineert met aanvullend wooncomfort en een zeer degelijk rieten dak.

(Aanvullende) Isolatie
Het isoleren van een rieten dak, indien goed uitgevoerd, geeft meer comfort en door het dak gaat minder energie verloren. Maar bij het isoleren verschuift het dauwpunt naar binnen. Een verkeerd uitgevoerde isolatie geeft daarom kans op problemen door vochtophoping. Om deze reden hoort bij alle constructies, waarop riet toegepast en waaronder gewoond en geleefd wordt, aan de binnenzijde van de constructie een dampremmende laag te worden aangebracht.

De meest toegepaste constructie op nieuw te bouwen panden is een schroefdak op een isolatiepaneel. Dit komt door de strengere eisen uit het bouwbesluit t.a.v. thermische isolatie. Het bouwbesluit 2012 schrijft op dit moment een R-waarde voor van R=3,5. De isolatiepanelen zijn relatief goedkoop doordat ze snel te plaatsen zijn en grote overspanningen aankunnen. In de isolatiepanelen hoort een doorlopende dampremmende laag aangebracht te zijn.

De meest toegepaste constructie op een bestaand pand is het schroefdak op een 18 mm. plaatmateriaal. Het is relatief goedkoop, heeft een goede brandveiligheid, en een redelijke isolatiewaarde van ongeveer R=1,5. Wordt een hogere isolatiewaarde verlangd bij een bestaande kap, dan kan aanvullend geïsoleerd worden. Pas een dampremmende folie toe zo laag mogelijk in de constructie en zorg voor een dampdichte, lekvrije afwerking van de folie.

Vereiste Rwaarden zoals gesteld door het bouwbesluit 2012:
Woningen ouder dan 1997             Rc= 1,3 m²K/W
Woningen ouder dan 1-04-2012     Rc= 2,5 m²K/W
Woningen jonger dan 1-04-2012    Rc= 3,5 m²K/W

Multifoil of meerlaagse folie
De laatste jaren hebben de meerlaagse isolatiefolies, zogenaamde multifoils, een grote opmars gemaakt. Steeds vaker worden deze multifoils toegepast, met name bij renovatieprojecten. Een aantal fabrikanten van multifoils claimen extreem hoge isolatiewaarden. Wanneer deze folies getest worden volgens de Ontwerprichtlijn Reflecterende Isolatie van het SBR dan blijkt dat deze R waarden niet gehaald worden.
Onder ideale omstandigheden kan voor de meest gebruikte multifoils van ongeveer 1 cm. dik met een Rwaarde van 1,1 gerekend worden (aan beide zijden van de folie een luchtspouw). De rest van de isolatiewaarde moet dus uit het riet en de overige constructiedelen gehaald worden. De multifoils hebben zeker binnen de renovatiemarkt hun eigen plek verdiend en kunnen prima in combinatie met andere isolatiematerialen worden gebruikt. Het grote voordeel van de folie is vooral de eigenschap als lucht- en dampdichte laag en de eenvoudige verwerking ervan.