Constructie

Wat is het verschil tussen een schroefdak en een traditioneel dak?
Rietdekken gebeurt altijd volgens hetzelfde systeem. Het verschil tussen rieten daken zit hem dan ook in de kap van het huis. Er zijn in de loop der jaren twee soorten kapconstructies ontstaan waar het riet op gedekt kan worden. De eerste constructie is de traditionele kap die bestaat uit een raamwerk van latten en balken. Het riet wordt bevestigd op de latten, door middel van een draad die om de lat wordt geslagen. Het is een open constructie waarbij het riet van binnenuit zichtbaar blijft.

De tweede constructie is het schroefdak. Deze constructie bestaat uit balken die bedekt worden door platen hout van 18 mm. dikte. Het is dus een gesloten constructie. Het rietdekken gebeurt bij een schroefdak op dezelfde wijze als bij het traditionele dak. Het vastzetten van het riet gebeurt nu met een schroef waaraan een draad bevestigd is. Van binnenuit ziet men bij het schroefdak geen riet meer, maar platen hout.

De open constructie
Bij de traditionele open constructie wordt het riet op latten gebonden. Dit is de oudere constructie die tot de jaren '90 altijd werd toegepast. Het nadeel van deze constructie is dat de spouw die ontstaat tussen het rieten dak en de onderconstructie, ervoor zorgt dat het rietpakket niet zo optimaal functioneert als een isolerend pakket. Verder is deze constructie ook brandgevaarlijk, omdat er zuurstoftoevoer ontstaat tussen de luchtspouw en het rietpakket.

Voordelen:
• Zeer beproefde methode.
• Zeer lichte constructie.
• Optimale ventilatie zonder condensvorming. (bijv.: boven een stal voor optimale vochtafvoer).
• Optisch: het riet is van binnenuit zichtbaar. (Authentiek of monumentaal).

Nadelen:
• Groot energieverlies boven verwarmde ruimtes. (Een dergelijke constructie is behoorlijk tochtig).
• Voldoet niet aan de huidige bouweisen. Ondanks dat het rieten dak een isolatie waarde heeft van Rc=4,28 mag dit voor het bouwbesluit niet worden mee geteld bij een open constructie.
• Moeilijk verantwoord (aanvullend) te isoleren.
(Wanneer men dit toch doet, moet de kap van binnenuit dampdicht worden afgewerkt, wat zeer moeilijk is)
• Vrijwel niet “stofvrij” te krijgen.
• Relatief brandgevaarlijk. (hogere opstal- en inboedelverzekeringspremies)



De gesloten constructie (het schroefdak)
Bij de gesloten constructie wordt het riet geschroefd op een dichte houten ondergrond (plaatmateriaal). Onder het plaatmateriaal dient een dampdichte folie te worden aangebracht die voorkomt dat het woonvocht in het rietpakket condenseert. Dit is vandaag de dag de meest toegepaste onderconstructie. De reden is dat het zeer brandveilig is en een goede isolatiewaarde heeft, die voldoet aan de normering. Dit komt de brandverzekering en uw energienota weer ten goede.

Voordelen:
• Het riet werkt mee aan de isolatiewaarde en geeft samen met de 18mm plaat een waarde van Rc=4,42
Kan voldoen aan nieuwste bouwregelgeving bij vernieuwen van rieten daken.
(mede afhankelijk van de gekozen onderconstructie)
• Hoge brandveiligheid. (verzekeren voor de prijs van een pannendak).
• Binnenzijde keurig afgewerkt (geen stof, geen tocht.).
• Bij toepassing op schroefpanelen een grote overspanning mogelijk. (2,5 meter).
(dit levert een “schone” binnenzijde op, weinig gordingen)

Nadelen:
Het lijkt duurder in uitvoering. (vooral bij vernieuwing van een dak, hier is de plaat extra, zonder dat dit terug kan worden verdiend op de onderconstructie of door tijdwinst bij het aanbrengen, de investering wordt echter terugverdiend op een lagere energierekening en lagere verzekeringspremies, opstal en inboedel)