Brandveiligheid en verzekeringen
Brandveiligheid - Schroefdak
Een vernieuwing die vooral veel heeft bijgedragen aan het verkleinen van het brandgevaar is de ontwikkeling van het schroefdak. Bij dit dak wordt het riet rechtstreeks op een gesloten ondergrond aangebracht. Er bevindt zich niet langer een luchtspouw (of andere open ruimte) onder het rietpakket. Hierdoor is het niet mogelijk dat zuurstof van binnenuit wordt aangezogen door een vuurhaard op het dak. Een eventuele rietbrand kan niet echt uitbreken, maar het riet zal hooguit gaan smeulen of uit zich zelf doven. Deze constructie is niet wind- en tochtopen maar vormt een gesloten constructie. In vergelijking met het traditionele rieten dak is er een harde scheiding aanwezig tussen het rieten dak en het daaronder gelegen pand. Van een fel uitslaande, niet beheersbare brand is hierdoor bij deze constructie geen sprake meer.
Dankzij de dichte ondergrond is er bij brand tevens nauwelijks waterschade mogelijk. Deze brandveilige constructie is bovendien gedurende de gehele levensduur van het dak gegarandeerd.
Brandveiligheid - Brandvertragende coating
In de praktijk blijkt dat een extra behandeling met een brandvertrager weinig toevoegt aan de brandveiligheid van het schroefdak. Indien toch nog een brandvertrager gewenst of zelfs verplicht wordt (bijvoorbeeld in het bouwbesluit) is dit wel de goedkoopste oplossing. De coating wordt na het dekken van het dak aangebracht (gespoten).
Het Bouwbesluit.
In artikel 12 lid 7 van het Bouwbesluit is aangegeven dat er geen brandgevaarlijke (rieten) daken binnen 15 meter van de perceelgrens gebouwd mogen worden. Wanneer het rieten dak echter behandeld is met een brandvertragende coating of sprinklerinstallatie wordt het dak niet meer aangemerkt als zijnde brandgevaarlijk. De gemeente kan u dan om deze reden geen bouwvergunning meer weigeren.
Brandveiligheid - Sprinklerinstallatie
Een mogelijkheid om op alle punten aan het bouwbesluit te voldoen is het installeren van een goedgekeurde sprinklerinstallatie. Dit komt er in het kort op neer dat zodra er een vlam gedetecteerd wordt de blusinstallatie in werking treedt, eventueel gekoppeld aan een melding bij de brandweer.
Brandveiligheid - Schoorsteen
Indien u een schoorsteen op uw dak heeft, is het aan te raden om een roestvrij stalen vonkenvanger te plaatsen. Een vonkenvanger is een omhulsel dat rondom de uitmonding van de schoorsteen wordt geplaatst en zorgt ervoor dat alle brandende roetdeeltjes worden gedoofd, voordat ze de vonkenvanger verlaten. De vonkenvanger biedt extra bescherming op uw rieten dak. Meer informatie
Verzekering
Een huis met een rieten dak verzekeren voor de prijs van een huis met een pannendak !
Dat kan dankzij: De Vakfederatie Rietpolis
Het rieten dak had een slechte reputatie op het gebied van het brandrisico. Deze reputatie heeft het dak verworven in een tijd dat schroefdaken nog niet bestonden. Een rieten dak gemaakt volgens de nieuwste inzichten heeft echter een heel ander brandgedrag en een veel lager risico daarbij behorend. Een analyse van recente schadecijfers door een grote verzekeraar die landelijk opereert, in samenwerking met de Vakfederatie Rietdekkers en het assurantiekantoor Sjoerts & De Beer BV, heeft aangetoond dat voor het moderne rieten dak een veel lagere verzekeringspremie gerechtvaardigd is. Op basis van de analyse is een Vakfederatie Rietpolis ontwikkeld met als belangrijkste kenmerken:
- De laagste premie.
- Een perfecte dekking.
- Per jaar door u opzegbaar.
- Super snelle schadeafwikkeling.
- Brandvertragende coating niet verplicht.
Alleen toepasbaar op woningen waarvan het rieten dak is geleverd door een bij de Vakfederatie Rietdekkers aangesloten rietdekkersbedrijf.
Kijk voor meer informatie op de website van: Rietpolis.nl
Van Lanschot Chabot
T: (073) 692 47 73
particulieren@vanlanschotchabot.nl