Grof of fijn riet?

Grof of fijn riet ?

Het antwoord is beide. Om een goed rieten dak te maken hebben we zowel grof als fijn riet nodig. Er wordt door ons gekeken naar het type dak. Het ene dak vraagt om lang grof riet, terwijl dit voor een ander dak of delen ervan totaal niet opgaat. Men gebruikt diverse lengtes van riet. Men kan de diverse lengtes opdelen in kort, middellang en lang riet. Het korte riet is altijd fijner van structuur dan het middellange en lange riet. Toch hebben we verschillende lengtes nodig.

 

fijn/kort riet gebruiken we o.a. om bijzondere of moeilijke delen van een dak te maken. Denk hierbij aan het indekken van dakvensters , dakdoorvoeren, zijkanten van dakkapellen en allerlei andere onderbrekingen waar kort/ fijn riet gewenst is.

 

Grof/lang riet wordt weer verwerkt in kilgoten en op lange vlakke stukken dak van bijvoorbeeld boerderijen. Dit omdat lang/grof riet meer vulling geeft en daardoor beter afwatert. In de praktijk komt het erop neer dat de juiste bos riet op de juiste plek van het dak wordt verwerkt.

 

Hoewel de meeste mensen fijn riet mooier vinden, is het soms dus noodzakelijk om grover riet toe te passen.