Het rietendak

Riet als dakbedekking wordt al eeuwen gebruikt. Vroeger was het goedkoop en was er riet genoeg in de natuur, daarom werden veel huizen en schuren van riet voorzien. Als men tegenwoordig kiest voor een rieten dak is dit vaak vanwege de luxe, natuurlijke en authentieke uitstraling dat het aan een huis geeft. Tevens zorgt riet voor een goede isolatie.
Daarnaast is het tegenwoordig ook mogelijk om het dak te voorzien van extra isolatie zodat u met het rieten dak ruimschoots kunt voldoen aan de eisen van het nieuwste bouwbesluit.

Met de technieken die we tegenwoordig gebruiken is er met riet bijna alles mogelijk. Dit is dan ook de reden dat er steeds meer voor een rieten dak gekozen wordt. Naast de traditionele boerderijen worden ook luxe villa’s, bedrijfspanden, vakantiewoningen, hooibergen, tuinhuizen en vogelhuisjes van een rieten dak voorzien. Riet wordt zelfs al toegepast als gevelbekleding.

Bij dit alles is de keuze van riet erg belangrijk. Het meest gebruikte riet is nog altijd ‘natuurlijk riet’, riet dat groeit in het water of aan de waterkant op natte, zoete grond. In Nederland groeit het riet o.a. in de Wieden, rond Kalenberg en de Nieuwkoopse plassen. Naast het Nederlandse riet, komt er ook riet uit andere landen, zoals Turkije, Roemenië, Oostenrijk en zelfs China.

De levensduur van het rieten dak is afhankelijk van een aantal factoren. Naast de keuze van het soort riet is de hellingshoek, de ligging, de grootte, het ontwerp, de te maken details in het dak en natuurlijk het vakkundig aanbrengen van het dak erg belangrijk. Wij adviseren u graag over de juiste keuze voor uw rieten dak, waarbij wij rekening houden met alle aspecten.

Een rieten dak zou minimaal 30 jaar mee moeten gaan maar 50 jaar of langer is ook geen uitzondering.
Regelmatig onderhoud van uw rietendak verlengt de levensduur aanzienlijk.