Rietdekkersbedrijf Overmeen: een echt familiebedrijf

 -- Artikel in Laren! Magazine editie 14 (augustus 2019)

Getty (60 jaar), Gert-Jan (30 jaar) en Bas (29 jaar) Overmeen runnen sinds 2011 samen Rietdekkersbedrijf Overmeen. Het bedrijf werd in 1984 opgericht door Getty, nadat hij een aantal jaren ervaring op had gedaan bij een rietdekkersbedrijf.  


Oprichting
Oorspronkelijk deed Getty de mts-bouwopleiding, maar toen hij van school kwam begonnen de crisisjaren in de bouw. Getty’s neef bracht hem in contact met een rietdekker waar Getty het vak heeft geleerd. Na de januaristorm in 1990 begon de vraag te stijgen en begon Getty voor zichzelf. “In de zes jaar daarvoor heb ik als ZZP’er aan diverse klussen gewerkt. Ik had toen al de nodige ervaring opgedaan.”, vertelt Getty. In 1994 wordt de eerste medewerker aangenomen en in 2002 heeft het bedrijf in totaal drie medewerkers.

Met de paplepel ingegoten
Al van jongs af aan komen zoons Gert-Jan en Bas in aanraking met het rietdekkersvak. “Het was soms ruzie maken wie er op zaterdag met papa mee mocht.”, vertelt Gert-Jan. “Toen ze net een jaar waren gingen ze al mee op karwei.” vertelt Getty. Het rietdekkersvak wordt met de paplepel ingegoten. Beide jongens besluiten na de middelbare school de rietdekkersopleiding te volgen.

“Ook hebben we wat ervaring opgedaan bij andere rietdekkers voor we in 2011 samen de vof oprichtten.”, vertelt Bas.

Brandveilig en geïsoleerd schroefdak
Met inmiddels ruim 35 jaar ervaring kan je bij Overmeen terecht voor zowel nieuwe rieten daken als renovatie en onderhoud. “In de loop der jaren zijn de technieken veranderd. Zo maken wij nu bijvoorbeeld veel gebruik van een schroefdak. Dit is een methode waarbij platen en isolatiemateriaal onder het riet
verwerkt worden. Dit werkt brandvertragend en bovendien kan je hiermee vrijwel dezelfde isolatiewaarde als bij een pannendak behalen.”, vertelt
Gert-Jan. “Bovendien kan je het rieten dak dan voor hetzelfde tarief verzekeren als een pannendak. Het is een stuk brandveiliger.”, vult Bas aan.

“We passen dit veel toe op (verouderde) rieten daken. We vernieuwen dan het dak en brengen de platen aan. Het timmerwerk en de isolatie doen wij ook zelf, hierdoor heb je maar met één partij te maken.”, vertelt Gert-Jan.

Onderhoudscontracten
Daarnaast biedt Overmeen ook onderhoudscontracten aan. “Vaak trekken mensen pas aan de bel als het al te laat is. Veel problemen of reparaties kunnen voorkomen worden door een rieten dak structureel te onderhouden. Voor een relatief laag bedrag per jaar zorgen wij ervoor dat het dak het onderhoud krijgt 
wat het nodig heeft.”, vertelt Gert-Jan. “De manier waarop het dak onderhouden wordt is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de hellingshoek en de ligging van het dak.”, vertelt Bas. “Maak gerust vrijblijvend een afspraak, zodat wij een advies kunnen geven!”

Streven naar de hoogste kwaliteit
Bas, Gert-Jan en Getty zijn lid van de vakfederatie voor rietdekkers. “Dit betekent dat elke klus moet voldoen aan de eisen van de vakfederatie.”, vertelt Bas. “We vinden kwaliteit erg belangrijk. We blijven investeren in goed materiaal, maar ook in opleidingen.” Gert-Jan vertelt: “We werken het hele jaar door. Doordat we altijd met z’n drieën op een klus werken zijn we flexibel en kunnen we snel werk opleveren.” Het werken met familie heeft volgens de mannen alleen maar voordelen: “We zetten ons alle drie voor 100% in. We weten waar we het voor doen.

We hebben dezelfde visie en streven altijd naar de hoogste kwaliteit. We weten wat we aan elkaar hebben”, vertelt Gert-Jan.

Waarom een rieten dak?

  • Het heeft een uniekeuitstraling en charme;
  • Het is een natuurproduct waarmee je organische/ronde vormen kan maken,
  • Het past goed in een natuurrijke omgeving;
  • Het isoleert van nature;
  • Het brandgevaar is door nieuwe technieken aanzienlijk verkleind.