Algenbestrijding

Alg op het rietendak

Het rieten dak heeft de laatste tijd meer te lijden van het milieu dan vroeger. Een overmaat aan vermestende stoffen in de lucht, een gevolg van onze westerse levensstijl, zorgt ervoor dat alles na verloop van tijd bedekt wordt met een laagje algen. Op het rieten dak zorgen deze algen voor een toename van de droogtijd. Het riet blijft langer vochtig. Wanneer een over het riet liggende groene waas overgaat in een groene drab dan kan dit de droogtijd zo veel verlengen dat het riet in de herfst- en winterperiode (van oktober tot het volgende jaar april) zelfs bijna helemaal niet meer droog wordt. Het riet kan dan in zeer korte tijd dramatisch in kwaliteit achteruitgaan. Het riet verslijt niet langer maar verspocht (het wordt zacht en vergaat). Onder de te lang te natte buitenkant zal het riet als het ware verstikken. De oplossing hiervoor is het behandelen van het dak tegen begroeiing met algen en mossen.

Alg op het dak kan zich zeer snel vestigen en uitbreiden.
Een zwaar bealgd dak heeft een te lange droogtijd. Het moet al een aantal dagen echt droog zijn (zonder dauw 's nachts) voordat het buitenoppervlak droog wordt. De alg laag krimpt tijdens het drogen. Er vormen zich scholletjes alg die ook de toplaag van het riet opentrekken. Valt er nu een bui dan zal het regenwater zeer diep in het riet doordringen. De algen nemen in de regen weer vocht op. Het oppervlak sluit zich. Het dak is zeer diep nat, heeft nu een extreem lange droogtijd en zal zeer snel verder achteruitgaan. 1 jaar in deze staat en het dak kan tot de gaarde (10 tot 15 cm riet) verspocht zijn. Het is zelfs de vraag of de daken nog te redden zijn. In dit geval had het dak dus twee jaar eerder geschoond moeten worden.

Algenbestrijding
Algen kunnen bestreden worden door het dak te laten behandelen met een algenbestrijdingsmiddel. Er zijn meerdere middelen op de markt die vrijwel allemaal uit quaternaire ammoniumverbindingen bestaan (kwats). Het is raadzaam een algenbestrijdingsmiddel door uw rietdekker of door een in algenbestrijding op rieten daken gespecialiseerd bedrijf uit te laten voeren. Zij hebben ruime ervaring en weten wat voor uw dak het beste zal zijn.

Algenbestrijdingsmiddelen werken curatief. Dat wil zeggen dat er algen aanwezig moeten zijn wil het product zijn werk kunnen doen. De algen nemen het middel op waarna de celwanden door het middel kapot gemaakt worden.

Alleen de daken die groen beginnen uit te slaan worden met een algenbestrijdingsmiddel behandeld. De oplossing wordt over het dak gesproeid. Dit doodt de algen waardoor het dak gemiddeld droger blijft en dus de schimmels minder kans krijgen zich te ontwikkelen.
Deze behandeling wordt op het groot onderhoud en op de levensduur van het dak zonder meer terugverdiend (het dak gaat 10 tot 15 jaar langer mee dan wanneer de algen niet weggehaald zouden worden). Het betere uiterlijk is een extra bonus.

Heeft u ook last van alg op uw rietendak? Wij komen graag vrijblijvend bij u langs voor advies.