Schuur - renovatie

Renovatie schuur annex werk-/kantoorruimte
Omdat het gehele rieten dak aan vervanging toe was, hebben wij de schuur direct rondom in de steigers gezet. Het steiger staat er niet alleen voor de veiligheid maar ook om makkelijker en sneller te kunnen werken. Ook het oude riet en overig rietafval voeren we zo eenvoudig over de steigers af naar beneden. Hierdoor komt het niet onder aan het dak in bijvoorbeeld de tuin terecht. Beneden kunnen we het riet vervolgens in een aanhanger of container doen.

Wanneer het rieten dak er door ons is afgehaald beginnen we altijd eerst met het bevestigen van dekzeilen, degelijke pvc zeilen die tegen flinke wind en regen kunnen. 
Voordat we aan deze kap begonnen hebben we eerst een zolder vloer aangebracht in deze schuur. Dit was een wens van de klant, de trap naar boven was er al maar er was nog geen vloer om over heen te kunnen lopen. Omdat het dak er nu toch af was konden we de vloerplaten gemakkelijk van buitenaf aanvoeren.

Nadat de vloer er in zat zijn we vervolgens begonnen aan de kap. Omdat er in het verleden houtworm in de kap constructie heeft gezeten moest er nog wel het een en ander aan gebeuren. Zo hebben wij diverse sporen, hanebalken en hoekkepers moeten vervangen. En ook de muurplaat van de achtergevel was aan vervanging toe.

Door het vervangen van deze delen hebben we de kap weer mooi uit kunnen vlakken. Op sommige plaatsen hebben we hoogte verschillen van ruim 20cm weg kunnen werken. Omdat de klant hier heeft gekozen voor een gesloten constructie (schroef dak) zijn we na de zoldervloer begonnen aan het leggen van platen op de kap. Doordat we de kap helemaal hebben dicht gelegd met platen, zal er nu geen overlast meer zijn van stof en tocht. Mede hierdoor heeft het nieuwe rieten dak een isolatie waarde van minimaal RC=1,25. Tevens is het dak een stuk brandveiliger geworden door de gesloten constructie.

Het nieuwe rieten dak hebben we gedekt met eerste soort Hollands riet uit de omgeving van Kalenberg. Een relatief korte riet soort met een mooie fijne en rechte stengel die goed bij dit type dak met half riet - half pannen past.

De ingedekte pijpen die u op de foto’s ziet zorgen voor de ventilatie op de zolder.