Villa Barchem

In het voorjaar van 2015 hebben wij het rieten dak van deze woning in Barchem compleet vernieuwd.Het dak van ruim 300m2 hebben wij gedekt met eerste soort Kalenberger riet, kwalitatief goed en mooi riet van Hollandse bodem.

Naast het opnieuw dekken van het rieten dak hebben wij ook deze kap volledig geïsoleerd en voorzien van watervast verlijmde spaanplaten. Het riet hebben wij rechtstreeks op deze platen bevestigd, deze constructie noemen wij een gesloten constructie of een schroefdak. Het riet wordt bij deze gesloten constructie niet meer bevestigd met rvs draad om een panlat maar wordt nu rechtstreeks op de plaat bevestigd door middel van een schroefje met daaraan het rvs draad. Hier komt dan ook de naam ‘het schroefdak’ vandaan.

Tegenwoordig is dit de meest voorkomende constructie voor een rieten dak boven woonhuizen. Het schroefdak geeft zo’n hoge brandveiligheid dat het dak nu zelfs is te verzekeren tegen de prijs van een pannendak.Een bijkomend voordeel is dat het schroefdak ervoor zorgt dat het onder de kap tocht en stof dicht is. En ook de muizen die voorheen in deze woning via het dak binnenkwamen, maken nu geen kans meer. In overleg met de klant is hier gekozen voor het merk Airflex als isolatie materiaal. Dit is een isolatie en damp dichte folie van ongeveer een centimeter dik, perfect voor deze situatie. Deze stevige folie hebben wij tussen de sporen en platen bevestigd. Op deze manier kan de folie na het aanbrengen niet meer worden beschadigd.

Voor ons was dit weer een erg leuke en gevarieerde klus. En we zijn ontzettend trots op het eind resultaat!