Woonboerderij 3

Nadat deze boerderij in Laren enige jaren te koop had gestaan, werd het in 2013 gekocht door de huidige bewoners. Deze besloten om de gehele boerderij weer op te knappen.
Omdat het dak al niet meer waterdicht was, werd het al snel duidelijk dat deze renovatieklus moest beginnen met het vervangen van het rieten dak.
Nadat bij ons de aanvraag hiervoor binnen kwam, zijn we allereerst met de klant om tafel gaan zitten om alle wensen te bespreken.
Om zowel het wooncomfort als de brandveiligheid te verhogen, is er gekozen voor een gesloten constructie.

Dit houdt in dat het gehele dak wordt voorzien van watervast verlijmde spaanplaten. Het riet wordt vervolgens rechtstreeks op deze platen geschroefd. Daarom noemt men dit ook wel schroefdak.
Deze gesloten constructie zorgt er tevens voor dat de binnenzijde keurig is afgewerkt. Hierdoor is er geen overlast meer van tocht en stof. (meer informatie hierover vindt u op de website, onder het tabblad Handige informatie)

Het timmerwerk wat hier allemaal bij kwam kijken hebben wij ook verzorgd.
Allereerst hebben we de laatste restanten van het oude rieten dak verwijderd en afgevoerd. Vervolgens hebben we de gehele dakconstructie volledig gecontroleerd. Omdat we een aantal sporen aantroffen met water- en/of houtworm schade, hebben we deze vervangen door nieuwe sporen.
Hierna zijn we onderaan begonnen met het leggen van spaanplaten. Hierbij hebben we de kromme oude kap zoveel mogelijk proberen uit te vlakken.

Het rieten dak hebben wij gedekt met eerste soort Kalenberger riet: een rietsoort met een mooie fijne stengel. Dit is goed terug te zien in de verschillende details.
De zes dakramen die wij hebben geplaatst en ingedekt zijn van het merk Velux.

Alles bij elkaar was dit weer een leuke, gevarieerde klus, met een mooi resultaat en weer een tevreden klant!